Monday, January 25, 2010

Culinaire anecdote

Curanto. Bekend in Argentiniƫ en Chili en een traditioneel gemaakt 'gerecht' van de Mapuche. Op het eilandje Mechuque hadden we het geluk om een en ander te aanschouwen. Curanto wordt in de grond gekookt. Je graaft een brede, ondiepe kuil in de grond, je maakt een rokend vuur, bedekt het met stenen en vervolgens bedek je het geheel weer met mosselen en andere eetbare zeeschelpen. Daar bovenop komen grote aardappelen, vlees (zowel rood als wit: kip, varkensvlees, rundvlees), vis (kabeljauw) en naar believen kun je er nog wat uien, tomaat en knoflook bij doen. Dit alles wordt dus gerookt maar voor een goede vapeur en smaak, wordt alles afgedekt met grote bladeren, 'nalca' (mammoetbladeren in het Nederlands, aldus Wikipedia), die wel 2,5 bij 2,5 meter kunnen worden. Nadat alles bedekt is wacht je een half uur en vervolgens heb je je maaltijd...dan nog even klaarmaken in eetbare proporties en je hebt curanto. Interessant...en het smaakte allemaal, stuk voor stuk, uitstekend.









2 comments:

Elena said...

MMM, lekker!! :)

Stan said...

Lijkt me een uitstekend idee om dat eens in het klein uit te proberen. Jullie hebben gezien hoe het moet, dus ga je gang......